200 jarig Jubileum

200 jjar Jubileum Wessel Knoops

200 jarig jubileum onder grote belangstelling gevierd op dinsdag 7 mei

Secretaris Martin Hoogmoed verkleed als Wessel Knoops

Op 16 maart 2024 was het 200 jaar geleden dat onze naamgever een gezelschap in Arnhem oprichtte ter bevordering van de beoefening en de verspreiding van de kennis der natuurwetenschappen. Uiteraard wilden we dat niet ongemerkt laten passeren, en hebben dit gedenkwaardige moment met onze leden en enige externe gasten gevierd op dinsdag 7 mei j.l.

Onze secretaris Martin Hoogmoed was ter ontvangst van de gasten in de kleren van Wessel gekropen om hen in stijl te begroeten.

Onder het genot van een welkomstdrankje en een amuse, verzorgd door de catering van Arnhems Buiten, betraden de gasten de zaal voor een het programma.

Het programma werd afgetrapt door voorzitter Frits Elkink die iedereen welkom heette en een overzicht van het avondprogramma toonde (programmaboekje hier te downloaden).

Het eerste onderdeel presenteerde Frits gepassioneerd zelf, een historisch overzicht over de vereniging en over de persoon Wessel Knoops in het tijdsbeeld van de 19e eeuw.

Belangrijke onderdelen hierin waren het onderwijs in de vroeg 19e eeuw en hoe de stadskern en panden er in deze tijd uit zagen. De presetatie is hier te downloaden.

Presentatie Frits Elkink
Introductie wethouder Nemina Kundic

Vervolgens werd de Arnhemse wethouder van Onderwijs en jeugd­beleid,  Nermina Kundić, welkom geheten. Vooraleer zij de zaal kon toespreken werd ze door de voorzitter overhoord op een tweetal his­torische beelden. De wethouder benadrukte daarna in een korte toespraak de betekenis van de ontwikkeling van wetenschap en tech­niek voor de historie van Arnhem en wenste de vereniging een voorspoedige toekomst toe.

Wethouder Nermina Kundić
Introductie wethouder Nemina Kundic
Toen was het tijd om Jan Mulderink en Ruud Hunik in het zonnetje te zetten en te benomen als erelden van Wessel Knoops. Zowel Jan als Ruud hebben decennia lang de ver­eni­ging gedragen als voorzitter resp. secretaris en werden door deze aktie aangenaam verrast.

Jan sprak de zaal daarna toe zoals hij de afgelopen periode vaak het woord nam om op elequente wijze de sprekers te bedanken en de voordracht samen te vatten. Voor Ruud was dit een thuiswedstrijd, gezien zijn werkzame verleden bij de KEMA op het terrein dat nu Arnhems Buiten heet.

Introductie wethouder Nemina Kundic

Hierna volgde de hoofmoot van het programma: de voordracht “200 jaar farmacie in vogelvlucht” door Prof. Toine Pieters (UU). Op bevlogen wijze werd hier een overzicht gegevev over de praktijk van Farmacie.

Wethouder Nermina Kundić