10 oktober 2023

Prof. dr. J.H.J. (Jan) Hoeijmakers (Erasmus MC)

Een deel van onze lichaamscellen inclusief het DNA met alle erfelijke informatie, kan zich vernieuwen door te delen, maar bij veel organen gebeurt het heel langzaam of niet, zoals het brein. Echter het DNA wordt ook voortdurend beschadigd door bijvoorbeeld straling of stoffen in voeding, maar ook door onze eigen ademhaling, waarbij zuurstofradicalen vrijkomen. De meeste beschadigingen kunnen cellen zelf tijdig foutloos herstellen, maar sommige beschadigingen niet. En zo hopen DNA-schades zich in de loop van de tijd steeds meer op en worden de cellen steeds iets minder “gezond” of kunnen ontsporen en kanker veroorzaken.

Ons onderzoek heeft aangetoond, dat toenemende DNA-schade ook de hoofdoorzaak is van het verouderingsproces en talloze verouderingsziekten.

Professor Hoeijmakers en zijn team hebben baanbrekend onderzoek verricht naar het mechanisme van DNA-reparatie. Hij heeft daarbij ontdekt, dat calorierestrictie leidt tot minder DNA-schade en dat dit verklaart waarom calorierestrictie veroudering vertraagt. Het onderzoek heeft nieuwe effectieve mogelijkheden geopend voor voedingsinterventies bij kinderen, die lijden aan zeldzame erfelijke DNA-reparatiedefecten, waardoor ze snel verouderen. Momenteel doen Hoeijmakers en zijn team onderzoek naar preventie van veel ouderdom-gerelateerde ziekten bij normale mensen, waaronder neurodegeneratie als bij Alzheimer en Parkinson, maar ook naar het effect van voedingsinterventies bij chirurgie, orgaan transplantatie bij kankerbehandelingen. En hoewel wij allemaal voortdurend ouder worden, geeft het onderzoek van Professor Hoeijmakers aan, dat wij zelf een belangrijke rol kunnen spelen in de kwaliteit van het ouder worden.

Bekijk presentatie hieronder