Hoe gezond zijn visvetzuren?

14 oktober 2003

 Dr.J.M. Geleijnse

Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van vis, met name vette-vissoorten zoals zalm, makreel en haring, het risico op coronaire hartziekten verlaagt. De beschermende werking van vis kan waarschijnlijk worden toegeschreven aan de omega-3 (n-3) vetzuren, met name de langketenige onverzadigde vetzuren EPA en DHA. Epidemiologisch onderzoek laat zien dat personen met voldoende inname van omega-3 vetzuren (door het eten van vette vis of via capsules) minder risico lopen op hartritmestoornissen en plotse hartdood. Ook is bekend dat omega-3 vetzuren het triglyceridengehalte in het bloed verlagen. Naast een beschermend effect op hart- en vaatziekten lijken omega-3 vetzuren de processen in de hersenen gunstig te beïnvloeden, waardoor het risico op depressie en cognitieve achteruitgang afneemt. Verder zouden omega-3 vetzuren onstekingsremmend werken en mogelijk kunnen bijdragen aan de behandeling van gewrichtsreuma en andere ontstekings-gerelateerde aandoeningen. In de presentatie zal een overzicht worden gegeven van de mogelijke gezondheidseffecten van omega-3 vetzuren en, voor zover bekend, de onderliggende werkingsmechanismen. Daarnaast wordt de Alpha Omega Trial besproken, een gerandomiseerd interventie-onderzoek naar het effect van omega-3 vetzuren (verwerkt in margarine) op coronaire sterfte bij 4000 hartpatiënten.