14 maart 2023
Prof. dr J.T.P. Derksen (BRS Raalte)
Wereldwijd is er maatschappelijk en in de voedingsmiddelindustrie een grote behoefte aan de omslag van gebruik van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Zowel vanwege lifestyle veranderingen en gezondheidsaspecten alsook vanwege het simpele feit dat het vanuit duurzaamheidsoptiek onmogelijk is om 10 miljard mensen van voldoende dierlijk eiwit te voorzien. Om op deze marktvraag in te spelen is bij Biorefinery Solutions (BRS) recentelijk een milieuvriendelijk ‘bioraffinage’ proces ontwikkeld, waarbij uit agrofoodreststromen hoogwaardige voedingsmiddelingrediënten, zoals eiwit, voedingsvezel en koolhydraatsiroop gewonnen worden. Dit proces is inmiddels op pilotschaal (1000 kg/uur) bewezen en opschalingen naar commercieel niveau vinden nu plaats. Voorbeelden van op deze wijze gewonnen producten zijn uieneiwitconcentraten uit uienschillen met umamismaakversterkende eigenschappen als alternatief voor mononatriumglutamaat (E621), uiensiroop uit uienresten als smaakmaker in vleeswaren, koolhydraatarme waterbindende voedingsvezels uit witte kool en ingrediënten voor tonijnvervangers uit moutkiemen, een reststroom uit de bierbrouwerij sector. Met deze ontwikkeling wordt invulling gegeven aan het verruimen van het portfolio ingrediënten voor de voedingsmiddelindustrie, het opwaarderen van agrofood reststromen, de roep om meer circulaire